Szigetvar1

Szigetvar (6 km van Somogyviszlo)

Het burchtstadje Szigetvár (eiland-burcht) ligt in Zuid-Hongarije in het comitaat Baranya.
(De term comitaat, afgeleid van het Latijnse comes (= graaf), wordt gebruikt voor de tweede bestuurslaag van Hongarije en die van Kroatië).
Het stadje ligt op de brede hoofdweg nº 6 in westelijke richting van Pécs.
Evenals Mohács ontleent het zijn bekendheid aan de strijd tegen de Turken in 1566. In vertaling betekent Szigetvár: Eiland-burcht.

Szigetvar ligt nog geen 6 km vanaf de vakantiewoning in Somogyviszlo 
Vakantie vieren in Szigetvar
Vakantiewoning in zuidwest Hongarije 
Stad en burcht lagen destijds op eilanden in het moerasgebied en waren daardoor niet gemakkelijk te veroveren. Precies 33 dagen lang hield de commandant Miklós Zrínyi, zich met 2.500 verdedigers staande tegen een Turkse overmacht van 80.000 man onder leiding van sultan Süleyman. Ondanks verlokkende aanbiedingen – zo zou bij overgave de Kroatisch-Hongaarse Zrinyi voor altijd heersen over de Turkse satellietstaten Kroatië en Slovenië – gaf Zrinyi het niet op. De strijd werd ten slotte een gevecht van man tegen man. De Turken wonnen en er overleefden slechts enkele verdedigers van de burcht de slag.
De kleinzoon van de gesneuvelde Miklós Zrinyi schreef het drama ‘De val van Sziget’. De burcht, die door de Turken werd opgebouwd, werd na 1960 gerestaureerd. Op het Zrinyi tér staat het monument van de commandant en de voormalige moskee, oorspronkelijk met twee minaretten, die tegen het eind van de 18e eeuw in een barokke rooms-katholieke kerk werd veranderd.

Algemene informatie:

  • Er zijn in Szigetvar verschillende supermarkten zoals een Tesco (open tot 22.00 uur ’s avonds), Lidl (open tot 20.00 uur ’s avonds), Plus, Penny en een Spar.
  • Er is iedere zondag van 08.00-12.00 uur markt in Pecs. Zondagsmarkt in Pecs 7632, Megyeri ut 78
  • Munteenheid de Forint 1000 FT is ongeveer 3,30 euro!
  • Er zijn in Szigetvar 5 verschillende eetgelegenheden en 3 km  richting Pecs de weg 6 zit links van de  weg het gele restaurant. Onderstaand heb ik twee adressen aangegeven.

 

Black Bull Pizzéria-Söröző
Széchenyi utca 2,
7900 Szigetvár
Telefoon: +36 73 312 218

Flórián Vendéglő
József Attila utca 58
7900 Szigetvár