Boedapest01

De stad Boedapest

Het uiterlijk van Boedapest wordt door een aantal factoren bepaald. Het allerbelangrijkste is de Donau. Deze rivier zorgt ervoor dat er vanuit meerdere plekken in de stad sprake is van een prachtige panoramisch beeld. Ook zorgt het ervoor dat een aantal gebouwen zoals het Parlementsgebouw en het Burchtpaleis door de Donau extra tot hun recht komen. Het centrum van stadsdeel Pest bestaat vooral uit brede straten, veel statige gebouwen en redelijk wat autovrije gebieden. Stadsdeel Buda is het rustigste deel van de stad. Hier domineert de Burchtwijk het beeld van de stad. Iets zuidelijker ligt de Gellértheuvel, dat behalve een populaire toeristische attractie ook een leuke uitdaging biedt voor wandelaars. Wie naar de top van de heuvel wil lopen moet bijna driehonderd hoogtemeters overbruggen.

Boedapest is een allemansvriend, die veel soorten toeristen aan zal spreken. Boedapest heeft een aantal aantrekkelijke musea, wat de liefhebbers van kunst en geschiedenis aan zal spreken. Op cultureel vlak heeft Boedapest de Staatsopera, een levendig uitgaansleven, diverse theaters en vooral in de zomermaanden een aantal evenementen die de moeite waard zijn. Winkelliefhebbers kunnen los gaan in winkelstraten zoals Vaci utca en Fashion Street en wie van lekker eten houdt die kan in Boedapest genieten van zowel de Hongaarse keuken alsmede een groot aantal internationale keukens. Voor spa-liefhebbers heeft Boedapest misschien wel de beste badhuizen van Europa. Ook de koffiehuizen (KaféHáz) zijn erg goed.

Top 10 bezienswaardigheden

boedapest02

1. Burcht van Boeda / Budavár

De stad Boedapest is eigenlijk verdeeld over twee delen. Namelijk boven de rivier de Donau Boeda en aan de andere kant van het water Pest. De burcht (Budavár) van Boeda ligt in het heuvelachtige gebied van de stad. Hier vind je het oude kasteelcomplex Budavári Palota. Het paleis is het symbool van de stad en het grootste bouwwerk van Hongarije. In het paleis bevinden zich de Hongaarse Nationale Galerie, het Nationale Széchenyi-bibliotheek en het historisch museum van Boedapest. In de burchtwijk is verder het Sándorpaleis, Paradeplein, een burchttheater, Matthiaskerk en een militair museum te vinden.

boedapest03

2. Kettingbrug / Széchenyi lánchíd

De oudste brug in Boedapest die over de Donau loopt is de 330 meter lange Kettingbrug. De brug is geplaatst in 1849 en is sindsdien een veel gebruikte oversteek. De twee leeuwen die geplaatst werden in 1885 bewaken de brug. ‘ s Avonds als de brug wordt verlicht geeft het de stad een bijzondere uitstraling.

boedapest04

3. Grote Boulevard / Andrássy ut

Het Elisabethplein en het Heldenplein worden samen verbonden door de Andrássy út. Met zijn lengte van zo’n 3,5 km is het met recht een grote boulevard te noemen. Hier vind je bijvoorbeeld het Hongaarse opera gebouw en het Drechsler paleis.

boedapest05

4. Het Parlement

Eén van de symbolen van de stad Budapest is het Hongaarse Parlementsgebouw. Dit gebouw wat aan de Pest-zijde van de stad behoort tot de indrukwekkendste gebouwen van de wereld. Het bouwwerk is in gotische stijl opgetrokken is zeer groot van afmeting. Het is helaas niet mogelijk om heel dichtbij te komen, want het wordt zeer goed bewaakt. Wel worden er regelmatig rondleidingen gegeven. Voor het interieur zijn de beste kunstenaars uitgenodigd zoals Károly Lotz en György Kiss.

boedapest06

5. Sint Stefanusbasiliek

De grootste kerk van de stad Budapest is zonder twijfel de Sint Stefanusbasiliek. In 1851 werd er begonnen aan de bouw van deze basiliek en pas in 1905 was hij helemaal af. De prachtige koorzijde is gedecoreerd met beelden van de twaalf apostelen. Binnen zijn verschillende kunstobjecten te bewonderen waaronder het schilderij van Gyula Benczúr. De diverse indrukwekkende mozaïeken sieren de prachtige binnenkant van de Sint Stefanusbasiliek.

boedapest07

6. Heldenplein / Hősök tere

Aan het einde van de Andrássyboulevard ligt het grote Heldenplein. Op dit plein is tevens het Milleniummonument ter ere van het 1000-jarig bestaan van Hongarije geplaatst. Op dit monument zijn de nationale symbolen ‘aartsengel Gabriël en de Stefanskroon’ in goud op de top neergezet. Voorbij dit monument vind je twee zuilengalerijen met standbeelden van beroemde Hongaren uit de geschiedenis, waaronder Stefan I van Hongarije, Andreas II van Hongarije, Matthias Corvinus, Karel I Robert van Hongarije en Lajos Kossuth. Achter dit plein ligt het fraaie stadspark ‘Városliget’.

boedapest08
boedapest09

7. Városliget

Zoals bijna elke grote stad heeft ook Budapest een mooi stadspark. Dit is het Városliget, wat achter het Heldenplein ligt. In dit park vind je onder andere de Széchenyi-baden. Dit is een heerlijk kuuroord en tevens het grootste medicinale kuuroord van Europa. Vlakbij het Városliget park staat het Szépművészeti Múzeum met beeldende kunst, het Vidámpark pretpark en de Vajdahunyadburcht.

boedapest10

8. Staatsopera / Státní opera Praha

De buitenkant van dit prachtige theater belooft veel voor hoe mooi het binnen moet zijn. En dat klopt. Het is één en al pracht en praal. Mooie plafondschilderingen, paleisachtige trappenhuizen en natuurlijk met een koninklijk loge. Je vindt dit Staatstheater aan de Andrássy út.

boedapest11

9. Margaretha eiland / Margit-sziget

Midden in de rivier de Donau ligt een prachtig park. Dit park ligt op het Margaretha eiland en is via een brug te bereiken. Er woont niemand op het eiland en er rijdt geen verkeer. In het park vind je veel mogelijkheden om te joggen, wandelen en er is een openluchttheater, zwembad, kleine dierentuin, strand, kerk, watertoren en er zijn meerdere kuurhotels.

boedapest12

10. Gödöllő

De stad van koningin Sissi, keizerin van Oostenrijk, is het bekende Gödöllő wat ligt als gemeente in Boedapest. Ooit was dit paleis het favoriete buitenverblijf van Sissi. Jaren later heeft het paleis veel functies gehad, waaronder als cultureel centrum, huisvesting voor het leger, bejaardentehuis en tegenwoordig gedeeltelijk voor het geven van concerten en feesten. Er is nu een Stedelijk Museum gevestigd en zijn er regelmatig verschillende exposities te bewonderen. Rondom het paleis ligt een zeer groot park. Vanuit Boedapest is Gödöllő via de snelweg M3 te bereiken.