vakantiehuis balatonmeer huren

Balaton

Het Balatonmeer (Hongaars: Balaton; Duits: Plattensee) is het grootste meer (592 km²) van Midden-Europa.

Strikt genomen is de benaming Balatonmeer onjuist en dubbelop: de laatste lettergreep in de naam, to(n), betekent namelijk reeds ‘meer’. De Hongaren hebben het dan ook over het Balaton of liefkozend A Balcsi.

Het meer ligt in het westen van Hongarije en heeft een langgerekte vorm: de lengte is 79 km, de grootste breedte 15 km. De maximale diepte is 12 meter, de gemiddelde diepte bedraagt echter slechts drie meter, waardoor het water ’s zomers relatief warm wordt. Het meer is mede daardoor een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van dat land. In de zomermaanden worden er in diverse badplaatsen lange afstand zwemwedstrijden georganiseerd naar de tegenoverliggende oever. Het Balatonmeer beschikt over een eigen luchthaven in de zuidwesthoek van het meer bij Sármellék (Hévíz-Balaton Airport) waar veel chartervluchten uit Duitse steden op aanvliegen. Langs de zuidoever ligt de autosnelweg M7 die het Balaton met Boedapest en de Kroatische grens verbindt.

vakantiewoning balaton meer
Balatonmeer bezienswaardigheden, huren wakantiewoning in de omgeving
Zoekt u tips voor een vakantie aan het balatonmeer?

Het meer heeft in het door land omsloten Hongarije de bijnaam “de Hongaarse Zee”. In het midden wordt het meer vrijwel in tweeën gedeeld door het schiereiland Tihany: de doorgang is aan de zuidkant 1,5 km breed. De voornaamste waterleverancier is de rivier de Zala. Het meer is een endoreïsch bekken en de enige waterafvoer vindt plaats via het kanaal Sió.